Suomen Locost säännöt 2009-2015

Päivitetty: 06.05.2012

Säännöissä käytettyjä ilmaisuja:
Kirja: Build your own sportscar for £250 and race it by Ron Champion.
Infolista: Lista joka sisältää hyväksytyt iskunvaimentimet, Mp-moottorien laskukaavat, yksityyppirenkaat, hyväksytyt autot ja muita sääntöihin liittyviä tietoja.

1. Kilpa-auto
Kilpa-autoksi hyväksytään kaikki "Super Seven" autot jotka täyttävät nämä säännöt. Tullakseen hyväksytyksi, kirjan piirustuksista ja materiaali valinnoista ei saa poiketa saadakseen kilpailullista hyötyä. Auton pitää olla sääntöjen mukainen. Kaikki mikä ei ole säännöissä sallittu, on kielletty. Rungon numero sisältää valmistajan tunnukset, kolme (3) numeroa sekä maan tunnuksen. Suomessa esim. MM 700 FIN (MM=Matti Meikäläinen). Rungon numerot ovat myös auton kilpailunumerot. Locost Finland (Johan Svahn) pitää rekisteriä rungon numeroista Suomessa. Edellytys katsastuskortin myöntämiselle on, että auton katsastaa Locost Finlandin hyväksymä katsastusmies.

1.1 Omatekoiset rungot
Omatekoiset rungot ovat sallittuja toistaiseksi.

2. Hyväksyminen
Mikäli autoa muutetaan katsastuksen jälkeen (ei koske moottoria tai vaihdelaatikkoa) se on katsastettava uudelleen.

2.1 Kilpailuihin osallistuminen
Osallistujan tulee olla Historic Race Finland ry:n jäsen ja hänellä tulee olla voimassaoleva kilpailijalisenssi, rataleimatutkinto, ja ajokortti. Katsastuskortti pakollinen (ks. Liite J kohta XII). Kilpailuissa täytyy olla mukana auton painonlaskukaavat sekä muut tarvittavat auton dokumentit.

3. Mitat ja painot
Akseliväli 2250-2370mm.
Maksimi leveys 1660mm, ei koske lokasuojia.
Minimimaavara 65mm, ei koske pohjapanssaria ja pakoputkistoa.

Runkoputkien seinämien minimipaksuus: 1,5mm!

Minimipaino sisältäen kuljettajan lasketaan seuraavasti: Moottoriteho x 3 + jousituksen painolisät + 80kg (kuljettajan paino lisätään viimeiseksi). Tämä paino ei saa missään vaiheessa alittua kilpailun aikana.
Lataa painonlaskulomake (Excel-tiedosto, 36kb).

Punnituksen aikana kuljettaja istuu autossa ajopuku ja kypärä päällä. Vain painolla kuskin kanssa on merkitystä. Auton painoa saa hienosäätää saadakseen auton minimipainoon kuskin kanssa.

Alin sallittu paino on 420 kg. Suurin sallittu paino on 636 kg (200hv). Tämä koskee autoa ilman kuljettajaa ja rajoittaa moottorivaihtoehtoja. Auton kokonaispaino (auto + kuljettaja) saa tietenkin olla suurempi kuin minimipaino.

4. Runko ja kori

4.1 Korin kantavat osat
Mitään muutoksia rungon kantaviin osiin (vahvistuksia tai kevennyksiä) ei sallita paitsi: moottorin ja vaihdelaatikon kiinnikkeet, sekä pyöränripustukset / ohjauksen saa vahvistaa 100 mm molemmin puolin kiinnikkeen keskipisteestä. Pienempiä kiinnityslaattoja tarvittavia varusteita varten saa lisätä, edellyttäen että ne eivät vahvista runkoa. Ylimääräiset vahvistukset polkimien, istuimen ja lisäpainoja varten on sallittu. Ylimääräiset runkoa jäykistävät putket jotka eivät löydy rungon katkaisulistasta ovat kiellettyjä. Moottorin kiinnikkeet täytyy tehdä pulttaamalla runkoon. Moottorin sivuilla olevien alakiinnikkeiden alle saa hitsata poikittaisputket. Pienemmät muutokset keskitunneliin sallitaan niin että istuimelle, vaihde-laatikolle ja starttimoottorille saadaan enemmän tilaa (esimerkiksi alempaa poikkitukea saa siirtää 100 mm taaksepäin tai sen voi korvata ruuvattavalla tuella). Perän yläpuolella olevaa poikkiputkea saa siirtää ylemmäs että taka-akselille saa enemmän tilaa. Koko kytkin sekä vauhtipyörä on oltava moottoritilassa. Vasemmalta ohjattavissa autoissa saa leventää kardaani-tunnelia (240 mm) niin että siitä tulee yhtä leveä kuin oikealta ohjattavat.

Katso kuvat 16 ja 17 rungon putkien ja vahvistusten suhteen.

4.2 Kardaanisuoja
Kardaanisuoja on lisättävä joka estää kardaaniakselin tulon ohjaamoon jos se murtuu. Kardaanisuojan minimimateriaali 5x50mm teräs ja sen pitää kiertää kardaanin ympäri (kuva. 15). Nämä voidaan asentaa esim. 50 mm akselin molemmista päästä.

Kardaanitunneliin saa lisätä diagonaalit (kuva. 14).

4.3 Korin panelit
Sivu ja peitepanelit saa kiinnittää liimaamalla ja popniittaamalla (max. 2 mm paksut). "L" muotoinen tai suora pelti sallittu etukylkiin. ”Tavaratilaan” ei saa asentaa pohjalevyä. Jos polttoaine- tai öljysäiliö sijoitetaan kuljettajan viereen tai ”tavaratilaan” ne on suojattava.

4.4 Korin muodot
Koriin ja konepeltiin saa tehdä aukot ilmaputsareita ja pakosarjaa varten. Mitkään mekaaniset osat eivät saa ulottua korin ääriviivojen ulkopuolelle. Erityisen korkeille moottoreille saa konepeltiä korottaa enintään 60 mm. Konepellin alkuperäinen korkeus on etuosasta 200 mm ja takaosasta 260 mm ylimmästä runkoputkesta mitattuna. Patit ja "skuupit" kielletty. Ohjaamon päälle ei saa laittaa peitettä matkustajan puolelle.

Nokkakappaleena sallitaan vain nykyisin käytettävän näköinen. Nokkakappaleeseen ei saa tehdä ylimääräisiä reikiä tai ilmanohjaimia. Auton tulee olla Lotus sevenin näköinen.
Mikäli käytössä on suurikokoinen jäähdytin, saa nokkakappaleen alle tehdä kotelon että jäähdytin mahtuu korirakenteen sisälle.

Lokasuojien takareunan tulee ulottua vähintään akselilinjan korkeudelle.

5. Jousitus, renkaat, jarrut ja voimansiirto

5.1 Pyöränripustukset
Taka-akseli ja etuolka-akselit autosta jota on valmistettu vähintään 5000 kpl. Vain jäykkä taka-akseli hyväksytään. Iskunvaimentimet infolistan mukaan. Jouset vapaat. Suositellaan käytettävän yhtenäistä pitkää kiinnityskorvaketta kahden erillisen sijaan. Taka-akseli tuetaan neljällä (4) pitkittäisellä tuella ja yhdellä poikittaisella. Nämä tuet saa tehdä säädet-täviksi. Panhard tuen rungon puoleista kiinnikettä saa korkeussuunnassa siirtää saadakseen panhard tuen vaaka-asentoon. Jousituksen kiinnikkeiden reiät saa olla halkaisijaltaan 8-14,5mm. Taka-akselia ei saa taivuttaa negatiivisen camberia tai aurauksen saavuttamiseksi. Tarvittaessa mittaus tehdään rasittamattomalle akselille.

Etuolka-akselien kiinnitykset tukivarsiin ovat vapaat, mutta konstruktio muutoksia ei saa tehdä tukivarsiin. Alatukivarsia saa vahvistaa. Etutukivarsien pituus mitat vapaat. Etutukivarsiputki saa olla halkaisijaltaan 19mm tai 20mm, takatukivarsiputki ja panhardputki vapaat.

Tukien sekä tukivarsien puslat on oltava muovimateriaalia. Uniball niveliä käytettäessä auton painoa lisättävä 3%.

Yksi tai useampi seuraavista muutoksista on sallittu 3% painolisäyksellä:
-Kallistuksen vakaaja eteen.
-Panhardtuki korvattu jollakin muulla tuella.
-Pitkittäisten takatukivarsien etukiinnikkeen korkeutta muutettu.

Ohjaus on vapaa. Hammastangon kiinnityslaatoja saa vahvistaa. Ohjaustangon rakenne ei saa olla sellainen että se voi tulla ohjamoon kolarin sattuessa.

Katso kuvat 5-13. jousituksen mittojen suhteen.

5.2 Jarrut
Kaksipiirinen jarrujärjestelmä on pakollinen. ”Pedaaliboksi”, servo ja ohjaamosta säädettävä paineensäädin ovat sallittuja. Polkimet vapaat kunhan kaksipiiritoimintaan ei kajota. Jarrulevyt ja rummut vapaat, levyn maksimaalinen halkaisija on 267 mm ja paksuus 25,4 mm. Jarrulevyihin saa porata jäähdytys reikiä tai uria mikäli nämä ei olleellisesti heikennä levyjä. Satuloiden ja jarrupalojen materiaali vapaa. Enintään 4 mäntäiset satulat sallittu. Jarruputkien asennus vapaa. Elektroonisesti ohjattu jarrupaine ja ABS kielletty.

Käsijarru on pakollinen.

5.3 Renkaat ja vanteet
Vanne koko 13” tai 15”, leveys vapaa. Levikepaloja saa käyttää. Renkaita ei saa kemikaalisesti käsitellä. Renkaiden esilämmittäminen kielletty. Renkaat infolistan mukaan. Minimi kuvion syvyys ennen lähtöä on 1,6 mm.

5.4 Voimansiirto
Vain takaveto on sallittu. Moottori oltava auton pituussuunnassa. Vaihdelaatikko asennetaan suoraan moottoriin. Adapteripaksuus maksimi 30mm. Kytkinkoteloa saa muuttaa tai erikoisvalmistaa mutta vaihdelaatikon kytkinakselia ei saa vakio-osasta pidentää. Vaihdelaatikkojen minimi valmistusmäärä on 5000 kpl. Enintään 6 vaihdetta eteenpäin. Suorakytkentävaihteisto autonmoottorin kanssa sallittu. Sekventiaalivaihteisto autonmoottorin kanssa kielletty. Veto- ja kardaaniakselit vapaat. Mekaaninen tasaustonpyörästön lukko sallittu. Elektrooninen kierrosluvun ohjaus joka sallii vaihta-misen ilman kytkintä kielletty. Traction control on kielletty.

6. Moottori

6.1.1 Auton moottori
Kaikki 4 sylinteriset 4 tahtiset rivimoottorit joita on valmistettu vähintään 5000 kpl hyväksytään. Turbo, kompressori sekä ilokaasu moottorit kielletty. Jos moottori osoittautuu ylivoimaiseksi muihin verrattuna voidaan se kieltää. Paino suhteessa tehoon ei saa alittaa 3 kg/hv. Jos laskettu perusteho on alkuperäistä pienempi käytetään alkuperäistä tehoa.
Moottorit 2 vent / syl. Litrateho on 100 hp.
Moottorit enemmän kuin 2 vent./ syl. litrateho on 125 hp.
Jos käytetään alkup. puristus suhdetta saa vähentää 10 %.
Jos käytetään alkup. nokka-akselia (STD Timing) saa vähentää 10 %.
Jos käytetään alkup. venttiilikokoa saa vähentää 10 %.

6.1.2 Sallitut muutokset auton moottoriin.
Kannen kanavia saa vapaasti työstää, mutta materiaalia ei saa lisätä. Venttiilien halkaisijaa saa suurentaa. Nokka-akselit, venttiilien nostajat, työntötangot, jouset, lautaset ja lukot ovat vapaat. Puristus suhdetta saa muuttaa työstämällä kantta tai lohkoa. Säädettävä nokka-akselin pyörä sallittu. Eri moottorityyppien osia ei saa vaihtaa keskenään. Sylintereitä saa porata niin paljon kun alkuperäiset sylinteriputket myöntää. Männät vapaat. Kiertokankia ja kampiakselia saa työstää. Vauhtipyörä ja kytkinasetelma ovat vapaat. Voitelujärjestelmä, öljypumpun-kapasiteetti ja paine ovat vapaat. Kuivasumppujärjestelmä sallittu. 2 litran öljynkerääjä pakollinen.

6.1.3 Jäähdytysjärjestelmä
Jäähdyttäjä moottorin eteen. Muuten vapaa.

6.1.4 Pakoputkisto
Vapaa. Maksimi 110 dB.

6.1.5 Polttoainejärjestelmä
”Chip” viritys, “Powercommander” tai muu tapa muuttaa bensansyöttömäärää sallittu, kunhan vakio moottorinohjaus säilyy. Alkuperänen järjestelmä ja järjestelmän tyyppi, jolla moottori on alunperin varustettu, on säilytettävä. 4-läppäinen ruisku- tusjärjestelmä kielletty. Kanavia saadaan työstää. Putket/letkut, jotka yhdistävät ilmamäärän mittalaitteen läppäkoteloon ovat vapaita. Saa vaihtaa kahteen tuplakaasuttajaan. Kaasutinkurkun suurin halkaisija on 38mm. Käytettäessä kaasuttimia ilman kurkkuja, suurin läpän halkaisija on 38mm.

Vakioa imusarjaa saa muokata tai kääntää että se mahtuu konetilaan. Imusarjan saa tehdä itse kunhan vakio mitoitus imukanavien, kokoojakammion sekä kaasuläpän sijainnin suhteen säilyy. Suuttimet pitää olla vakiolla paikalla. Alkuperäistä läppärunkoa on käytettävä. Imusarjan saa kääntää, niin että ilmanottopuoli vaihtuu. Kilpailijan täytyy vaadittaessa pystyä näyttämään toteen että omatekoinen imusarja täyttää säännöt.

6.1.6 Ilmanputsarit
Ei rajoituksia.

6.1.7 Mp- moottorit
Mp-moottoria käytettäessä huomioitava seuraavaa: Moottorin on pitänyt olla myynnissä euroopassa vähintään 2 vuotta (v. 2000 markkinoille tullutta moottoria saa käyttää aikaisintaan v. 2002). Kaikenlainen virittäminen kielletty. Sylinterit saa porata 1 mm ylikoon moottorin kunnostuksen yhteydessä. Pakoputkisto ja ilmanputsarit vapaat. Suuttimet ja Ecu:n ohjelma vapaa. Kytkintä saa vapaasti vahvistaa. Vaihtamisen pitää tapahtua mekaanisesti. Minimipaino on 420 kg + 80 kg = 500 kg kuljettajan kanssa. Moottorit joissa on enemmän kuin 190 hv (200 hv laskennallinen teho) ovat kiellettyjä. Laskettaessa auton painoa käytetään valmistajan tehoilmoitusta (ilman kat.) EU normissa (EC) x 3 + vaihdelaatikkolisä (5 %). Meluraja sama kuin autonmoottoreissa (110 dB) ja mitataan 7500rpm.

Turbot,ilokaasut, kompressorit kielletty.

Moottoripyörän moottorin alkuperäinen muokkaamaton imuilmakotelo saa tulla korilinjan ulkopuolelle. Kaasuttimet ja läppä- rungot tulee edelleenkin olla peltien sisäpuolella.

MP-moottoriseen autoon on lisättävä peruutusvaihde.

7. Sähköjärjestelmä
Sytytysjärjestelmä on vapaa. Starttimoottori, laturi ja akku ovat pakollisia. Auton pitää voida käynnistää ilman ulkopuolista apua. Sähköinen polttoainepumppu sallittu. Ruiskutusmoottoreissa korkeapainepumppu on pysähdyttävä moottorin sammuessa. Autossa pitää olla päävirtakatkaisin, josta voidaan katkaista kaikki virtapiirit ja sammuttaa moottori. Kuskin täytyy ylettyä päävirtakatkaisijaan ja sen tulee olla käytettävissä ulkopuolelta (Ks. liite J, 253.13).

Akun sijainti on vapaa edellytäen että se ei voi joutua poltoainetankin ja korin väliin peräänajon yhteydessä. Akku on kiinnitettävä tukevasti (liite J 255.5.8.3) tai käytettävä akun valmistajan/maahantuojan kilpailukäyttöön tarkoitettua kiinnikettä. Navat on eristettävä oikosulun estämiseksi. Akun maksimaalinen kapasiteetti on 60 AH.

Autossa pitää olla ainakin kaksi takavaloa vähintään 500 mm korkeudella ja yksi jarruvalo keskellä vähintään 600 mm korkeudella. Vaihtoehtoisesti voidaan asentaa kaksi jarruvaloa vähintään 600 mm korkeudelle ja yksi takavalo. Valonvoimakkuus vähintään 18W / 10 Watt. Takavalot saa upottaa koriin.

8. Polttoainetankki
Enimmäisvolyymi on 25 l / tankki. Tankki sijoitetaan joko ”tavaratilaan” tai ohjaamoon. FT3 tai FTA turvatankkia suositellaan ja tankki on varustettava ilmausjärjestelmällä joka estää polttoaineen ulosvalumisen auton ollessa missä asennossa hyvänsä. Tankki on asennettava niin että jää 200 mm turva vyöhyke tankin ja taka panelin väliin ja että peräänajon yhteydessä ei taka-akseli tai sen tuet pääse vaurioittamaan tankkia.

8.1 Bensiini
Vain vapaasti kaupan olevaa bensiiniä. Tankkiin jätettävä 2 litraa polttoainetta näytteenottoa varten.

9. Kojelauta
Kojelaudassa ei saa olla teräviä kulmia tai reunoja jotka voivat vahingoittaa kuljettajaa.

10. Turvallisuus

10.1 Suojakehikko
Auto varustetaan suojakehikolla joka on mitoitettu kuljettajan mukaan. Vaatimuksena on että kuljettajan kypärä on vähintään 50 mm etu- ja pääkaaren sekä pitkittäistukien alapuolella. Pääkaareen saa hitsata diagonaalin. Kuljettajan puolelle vaaditaan sivuttaissuoja joka suojaa kuljettajaa, katso Kuva 1. Tavaratilaan pitää asentaa poikittaistuki kahden taaksepäin suuntautuvan putken väliin 400-500 mm:n korkeudelle maasta. Tavaratilaan tai sen yläpuolelle saa hitsata toisen poikittaistuen hartiavöiden kiinnitystä varten. Kojelaudan lähettyviin saa hitsata poikittaisputken. Kattoon saa hitsata putken. Sivukaareen saa asentaa pystytuen joka kiinnittyy alas runkoon, kummankin pystytuen pään pitää olla pulttiliitoksella. Kehikko rakennetaan sääntöjen lopussa olevien piirustuksien mukaan. Turvakaariputkien halkaisijat ja laatu AKK:n sääntökirjan mukaan. Edellä mainittu katsastaja hyväksyy myös turvakehikon.

Kehikon tulee olla pehmustettu niistä kohdista jossa kypärä voi tulla kosketukseen sen kanssa haaverin sattuessa, pehmusteet AKK sääntökirjan mukaan.

10.2 Kuljettajan turvavarusteet
Autossa oltava vähintään 6:n pisteen FIA hyväksytyt keskuslukolla varustetut vyöt (Ks. liite J, 253.6).

Kuljettajan on sekä kilpailussa että harjoitusajoissa käytettävä hyväksytyllä normi-merkinnällä varustettua kypärää. (Ks. liite J XIII kypärät) Kypärässä tulee olla visiiri.

Tulelta suojaavat yksiosainen ajopuku, alusasu, sukat, kasvosuojus ja ranteet peittävät käsineet. Nahkaiset tai tulelta suojaavat jalkineet. (Ks. liite J, XIII ajajien varusteet). Kaulapannan käyttöä suositellaan.

”Armstrapsit” tai Nascar verkko ovat pakolliset.

10.3 Penkki
Mikäli kuljettajan tuoli ei ole FIA hyväksytty vaaditaan ylimääräinen tuki selälle ja 2/3 kypärästä kattava niskatuki. Autossa saa olla vasemman tai oikean puoleinen ohjaus.

10.4 Sammutin
Kaikki autot on varustettava yhdellä tai kahdella tulen sammuttimella. Sammutinaineen vähimmäismäärä: Jauhe 2.0 kg tai vastaava (Ks. liite J 253.7). Sammutinpullot on kiinnitettävä vähintään kahdella metallipannalla. Käsisammuttimen tarkastusväli on yksi vuosi.

10.5 Ohjaamon läpi kulkevat letkut
Kaikki ohjaamon läpi kulkevat polttoaine, öljy, vesi ja jarrulinjat tulee suojata.

10.6 Paloseinä
Ohjaamo, moottoritila ja polttoainesäiliö on erotettava toisistaan tiiviillä ja suojaavalla paloseinällä. (Ks. liite J 253.15)

11. Aerodynaamiset varusteet
Minkäälaisia aerodynaamisia apuvälineitä kirjasta poiketen ei sallita.

12. Lisäpainot
Lisäpainojen paikka autossa vapaa, kunhan ne on hyvin kiinnitetty eikä asenneta joustaviin osiin. Lisäpainojen kiinnitys ei liioin saa muuttaa rungon konstruktiota. Painoja ei saa asentaa lähelle tankkia niin, että turva-alue pienenee.

13. Hinauskoukut
Hinauskoukut edessä ja takana. Eivät saa ulottua auton äärilinjojen yli.

14. Peilit
Autossa oltava 3 taustapeiliä: Yksi taustapeili ja kaksi sivupeiliä. Näiden pitää antaat kuljettajalle hyvä näkyvyys taaksepäin.

15. Vapaasti asennettavia varusteita
Seuraavat varusteet saa vapaasti asentaa: Peilit, mittaristo, matkustajan istuin (sama vaatimus kuin kuljettajan istuimelle), pakoputkiston suojapelti ja valojen suoja.

Keulan alle saa asentaa suojalevyn joka ulottuu enintään 50 mm rungon eteen, maksimimitat 500x500mm. Tämän on tarkoitus suojata alatukivarsien kiinnikeitä ulosajon sattuessa ja se ulottuu moottorin etureunaan asti. Pellin on oltava enintään 3 mm alumiiniä tai 10 mm vaneria. Suojalevynn saa reittää paremman jäähdytyksen saamiseksi.
Öljypohjan, vauhtipyörän ja vaihdelaatikon alle saa laittaa 200 mm leveän peltilevyn suojaksi.

16. Kilpailunumero
Auton kilpailunumero on samat 3 numeroa jotka ovat rungon numerossa. Numeroiden paikat ovat helposti näkyvillä molemilla sivuilla ja konepellillä/nokalla. Numeroiden vähimmäiskorkeus 200 mm, viivan leveys 40 mm ja väri musta. Pohjan leveys vähintään 500 mm, korkeus 380 mm ja väri valkoinen.

17. Transponderi
Transponderi asennetaan pääkaaren juureen oikealle puolelle autoa.

18. Painonlaskentakaavat
Lataa painonlaskulomake (Excel-tiedosto, 36kb).

Lista painonlisäyksistä ja vähennyksistä, sekä perusteet laskuille:

Autonmoottori:
Moottorit 2 vent / syl. Litrateho on 100 hv.
Moottorit enemmän kuin 2 vent./ syl. litrateho on 125 hv.
Vakiolla puristussuhteella, saa tehosta vähentää 10%.
Vakiolla nokka-akseliilla ja ajoituksella, saa tehosta vähentää 10%.
Vakiolla venttiilikoolla, saa tehosta vähentää 10%.

Moottorit joissa on muuttuva venttiilien ajoitus saavat 10% tehonlisääyksen (saa poistaa). Moottorit muuttuvalla venttiilien ajoituksella ja nostolla saavat 30% tehonlisäyksen (ei saa poistaa).

MP-moottori:
Pelkän moottorin normitehoa käytetään laskujen perusteena, mutta moottorin tehoon lisätään 5% sekventiaalivaihteiston takia.

Jousituksen muutokset:
Nivelten korvaaminen uniball nivelillä antaa 3% painolisän.
3% painolisä mikäli yksi tai useampi seuraavista muutoksista on tehty:
-Kallistuksen vakaaja eteen.
-Panhardtuki korvattu jollakin muulla tuella.
-Pitkittäisten takatukivarsien etukiinnikkeen korkeutta muutettu.

Maksimi laskennallinen teho on 200hv sekä autonmoottoriselle että MP-moottoriselle.

Esimerkkejä painolaskennasta:
1) 2,0 litran moottori, 16 venttiiliä, vakio puristus (-10 %), vakio nokka-akseli (-10 %), vakio venttiilit (-10 %).
2 x 125 – 30 % = 175 hv x 3 (kg) = 525 + 80 (kulj.) = 605 kg.

2) 1,8 litran moottori, 8 ventt., yläpuolinen nokka-akseli (OHC), vaihdettu nokka, puristusta nostettu, vakio venttiilit (-10 %).
1,8 x 100 – 10 % = 162hv x 3 kg = 486 + 80 (kulj.) = 566 kg

3) Yamaha R1 1000 ccm, teho ilman kat. 155hv.
155hv x 3 kg = 465 + 5 % = 488,25 kg + 80 (kulj.) = 568,25 kg

4) Yamaha R1 1000ccm, teho ilman kat. 150 hv, uniball nivelet, vakaajat.
150hv x 3 kg = 450 kg + 11 % = 499,5 kg + 80 = 579,5 kg

5) 1,6 litraa 16v. Ja VTCC, Chip viritetty, vakio ventt. (-10 %), vakio puristus (-10%), vakio nokka (-10 %).
1,6 x 125 – 30% + 30 % = 182 hv x 3 = 546 + 80 = 626 kg

6) 1198 ccm Kawasaki Mp-moottori, teho ilman kat.= 181hv, 6 vaihteinen suorakytkentä vaihdelaatikko (+5 %).
181 x 3 = 543 + 5% = 570 + 80 = 650 kg



Kuva 1. Pakollinen sivutuki.



Kuva 2. Pääkaari kahdella taakse menevällä putkella ja niiden välissä oleva poikittaistuki.



Kuva 3. Kehikko sivutörmäyssuojalla sivulta katsottuna.



Kuva 4. Kehikko ylhäältä katsottuna.



Kuva 5. Jousituksen kiinnike, seinämävahvuus 3mm. Jousituksen kiinnikkeen saa joko tehdä kirjan mukaan käyttäen mittoja a, tai sitten 50x50x3mm neliöprofiilista käyttäen mittoja b.



Kuva 6. Etujousituksen kiinnityspisteet, edestä katsottuna.



Kuva 7. Etujousituksen kiinnityspisteet, sivulta katsottuna.



Kuva 8. Etuiskunvaimentimien kiinnitys runkoon. Kiinnikkeen saa laittaa kulmaan niin että se on linjassa iskunvaimentimen kanssa. Kiinnikkeen tulee olla rungossa kiinni.



Kuva 9. Takajousituksen rungon kiinnityspisteet.



Kuva 10. Takajousituksen rungon kiinnityspisteet 2.



Kuva 11. Taka-akselin kiinnityspisteet.



Kuva 12. Taka-akselin kiinnityspisteet 2. Tämän kiinnitysmitan yhteydessä saa vain käyttää rungon kiinnityspistettä 2.


Kuva 13. Taka-akselin kiinnityspisteiden leveys toisistaan, mitta mikäli rungon kiinnikkeet ovat 48mm leveät. Mikäli rungossa käytetään 50mm leveitä kiinnikkeitä, tämä mitta on 1067mm.



Kuva 14. Vapaaehtoiset kardaanitunnelin diagonaalit. Saa asentaa kummallekin puolelle kardaanitunnelia.



Kuva 15. Kardaanisuoja. Muoto vapaa (neliö, ympyrä jne.). Minimimateriaalina 5x50mm teräs ja sen pitää kiertää kardaanin ympäri.



Kuva 16. Rungon putket ja vahvistukset kirjan mukaan.
Oranssi on 25x25mm huonekaluputkea.
Sininen on 20x20mm huonekaluputkea.
Vihreä on D19mm putkea.
Vaaleanpunaiset alueet ovat terästä. Sivulevyn paksuus 1,5mm ja pohjalevyn 1-2mm.
Vihreät alueet saa vahvistaa 0-2mm pellillä tai 0-2mm alumiinilla.



Kuva 17. Kardaanitunnelin putket kirjan mukaan.
Sininen on 20x20mm huonekaluputkea.



Infolista

Sallitut MP-moottorit:

- Yamaha Thunderace 145 hv - EC
- Yamaha R1 1998 - 2001 150 hv - EC
- Yamaha R1 2002 - 2003 152 hv - EC
- Honda Fireblade
- Honda Blackbird 1100 XX Ruisku 160 hv - EC
- Honda Blackbird 1100 XX Kaasareilla 156 hv - EC
- Suzuki GSXR 1000 2004. 165 hv - EC
- Suzuki GSXR 1000 2005. 178 hv - EC
- Suzuki GSXR 1000 2008. 185 hv - EC
- Kawazaki ZX9 142 hv - EC
- Kawazaki ZX12 181 hv - EC

Mikäli haluamasi MP-moottori ei ole infolistalla, lähetä vapaamuotoinen hakemus sähköpostiosoitteeseen info@locostfinland.com. MP-moottorin teho saa olla enintään 190 hv.

Sallitut iskarit:

- AVO PRO RACE 1,9" tai 2,25" teräsrungolla. Eteen 12" pitkä ja taakse 13" pitkä.
- GAZ: Eteen Gaz GP 120/085 B12 ja taakse Gaz GP 130/095 B12.

Sallitut renkaat:

Yokohama A 048 185/60-13
Yokohama A 048 205/60-13
Yokohama A 048 195/55-15
Yokohama A 048 205/50-15

(M=Medium)



Pari käytännön neuvoa:
Kori rullaavana painaa n. 325 kg, MP-moottori n. 80-100 kg, auton moottori vaihdelaatikkoineen n. 130-180 kg. Lisäksi istuin, vyöt, vedet ja muu varustus n. 50-60 kg. Kokemus on osoittanut että pienellä autonmoottorilla varustettu auto painaa noin 530-550 kg ja 2 litraisella noin. 550-590 kg. MP-moottorilla varustettu painaa noin 450-500 kg ja tämä tarkoittaa että joutuu asentamaan lisäpainoa jos valitsee liian tehokkaan MP-moottorin. Vastaavasti liian pienellä auton moottorilla varustettu auto tulee olemaan liian raskas. Suhde tulee tietenkin muuttumaan kun lasketaan mukaan kuljettajan paino. Laskenta esimerkeissä kuljettajan paino on 80 kg. Katsastuksen punnituksessa kuski istuu autossa. On merkillepantavaa että AKK:n / SBF:n / DBF:n ja NFB:n sääntöjen mukaan kuljettajalla / teamillä on velvollisuus purkaa kaikki tarpeellinen jotta katsastaja voi mitata iskutilavuuden ja viritys asteen. Tämä tapahtuu teamin kustannuksella. (Ei koske perättömiä teknisiä protestejä. Tällöin protestintekijä vastaa kustannuksista – sääntökirjan mukaan). On kuljettajan tai teamin velvollisuus hankkia asiakirjat moottorin alkuperäis erittelystä (korjaamo-käsikirja / FIA dokumentit jne.) Huippunopeus 140hv moottorilla on noin 195 km/h. Sierra laatikko, 5 vaihde 0.82 ja 4,1 taka-akseli välitys huippu on 185 km/h / 6000 Rpm. Etutukivarret ovat suunniteltu Ford Taunuksen 1,6-20 olkaakseleita varten. Hammastanko on Ford Escort Mk 1-2, ja Escortin taka-akselin raideleveys on 1270 mm, Capri 1384 mm, Volvo 240 1350 mm, Taunus 1422 mm, Fiat 131 1320 mm, Opel Ascona 1375 mm, Opel Record 1412 mm ja Toyota Carina 1350 mm. (Raidevälit ovat valmistajien antamat).

Rungon piirrustukset löytyvät: McSorley Book Chassis (pdf-tiedosto, 317kb).

© Locost Finland